Haber

“Balyoz Balyozda” davasının yeniden görülmesine başlandı

“Balyoz planı” davasında bazı sanıklara kumpas kurulduğu tezinin temyiz yoluyla bozulmasının ardından sanıklar Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un yargılanmasına başlandı.

Diğer hatasından tutuklanan sanık Mehmet Baransu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi’nin kararı okundu.

Baransu ve diğer sanıkların avukatları eksikliklerin giderilmesini ve belgede “katılan” ibaresi bulunan kişi ve kurumların bu unvanlarının kaldırılmasını talep etti.

Sanıklara atfedilen suçları dikkate alan mahkeme heyeti, Milli Savunma Bakanlığı dışında müdahil olanların yanlışlıkla zarar görme ihtimali bulunmadığından “katılan” sıfatlarının kaldırılmasına karar verdi.

Heyet, Baransu’nun “devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri verme” hatalarından İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı belge ile bu davanın ortasında sözlü ve fiili temas olduğunu ve “devletin güvenliği ve siyasi çıkarları ile ilgili gizli bilgilerin ifşası”.

Heyet, davanın İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki iddianame tarihinin daha eski olduğunu dikkate alarak, davanın İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki belgelerle birleştirilmesine onay verip vermediklerinin ilgili mahkemeye sorulmasına karar verdi. Suç Mahkemesi.

Davanın tarihi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Terörle Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nce yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, sanıkların beraatiyle sonuçlanan “Balyoz planı” davasında sanıklara “komplo” kurulduğu iddia edildi. yargılananlar, “Balyoz” soruşturmasına ilişkin belgelerin yayınlandığı dönemin sorumluları ve bazı gazeteciler sanık olarak karşımıza çıkıyor. .

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanık Mehmet Baransu, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri açıklama” suçundan 6 yıl, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri açıklama” suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Devletin güvenliği ve siyasi çıkarları”. 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu cezalarda takdir indirimi uygulanmayan mahkeme, “Devletin güvenliği ile ilgili gizli kalması gereken bilgilerin tamamen yok edilmesi veya yok edilmesi” konusunda yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti ve Mersin’e hapis cezası verdi. “Silahlı terör örgütüne üye olmak” hatasından 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Verildiği gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verildi.

Mahkeme heyeti, diğer sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’u “devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgi sağlamak” suçundan 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırdı.

Heyet, sanıklar Altan, Çongar ve Oğur’un “tamamen yok etme veya devletin güvenliği açısından gizli tutulması gereken yok etme” ve “bilinmesi gereken bilgileri açıklama” suçlarından yeterli ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi. devletin güvenliği ve siyasi çıkarları bakımından gizli tutulur”. Opçin ile ilgili belgenin ayrıştırılarak başka bir zemine kaydedilmesi gerektiğine karar verdi.

Temyiz kararı usulüne uygun olarak bozuldu

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karar sürecinde olayı bilen bazı tanıkların dinlenmediği ve olaydan haberdar olduğu gerekçesiyle ilk derece mahkemesinin kararını bozmuştu. bazı eksiklikler.

Sanık Baransu’ya karşı işlenen suçların niteliği ve niteliği, belgedeki deliller ve sanığın tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak, diğer suçtan tutukluluk hali “azami tutukluluk” dikkate alınarak tutuklu yargılanıyor. 5271 sayılı Kanun’un 102’nci sayısında düzenlenen “dönem” ve tüm belgelerin kapsamı. ya da hüküm giymemişse salıverilmesine karar vermiştir.

Cezaevinden tahliye olan sanık Baransu’nun başka suçlardan tutukluluğu nedeniyle cezaevinde kalmaya devam ediyor.

siverek-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu