Haber

Çevre Bakanı Kahramanmaraş’ta depremzedeleri ziyaret etti

KAHRAMANMARAŞ DEPREM MAĞDURLARINI ZİYARET ETTİ, İSTİŞARE TOPLANTISI’NA KATILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’nın ardından geldiği Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde evleri yıkılan ve yakınlarını kaybeden ve bunun sonucunda daha önce TOKİ tarafından Kurtlar Mahallesi’nde yaptırılan konutlara yerleştirilen iki aileyi ziyaret etti. AFAD tarafından yapılan çekilişin Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, milletvekilleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün eşlik ettiği Bakan Özhaseki, ailelere başsağlığı dileyerek Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne gitti. Bakan Özhaseki, STK liderleri, muhtarlar ve belediye başkanlarının katıldığı beyin sarsıntısı çalışmaları istişare toplantısına katıldı. Görüşme öncesi değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, şunları söyledi:

“Evet 11 ili kapsıyor ama yüzlerce ilçemiz, binlerce köyümüz bundan etkilendi. 50 bin canımızı gömdük, maddi boyutunu hiç konuşmuyoruz, inşallah atlatırız ama açtığı yara kanadı yüreğimizi.Zararına baktığımızda 680.000 civarlarında müstakil bir birim olarak.Söylerim evimizin yeniden yapılması lazım.Ambar,depo,teknikof gibi 170 bin civarında iş yeri var. katlı dükkanlar yapılacak.Bunlar çok büyük rakamlar inşallah söz verdiğimiz gibi en kısa sürede atlatırız.Japonya’da deprem olduğunu hepimiz bilmeliyiz.Salgın olduğu zaman insanlar evlerinde otursalar. Bir sarsıntı, hatasız koşmuyorlarsa, büyük sarsıntılar karşısında vatandaş hiç aldırış etmiyorsa, burada farklı şeyler oluyorsa bundan da ders almak lazım. Bundan gerekli dersler.Üzerinde yaşadığımız bu cennet vatanın en büyük dezavantajı depremler yurdu olmamızdır. Bu topraklarda son 100 yılda şiddeti 6 ve üzeri 226 deprem meydana geldi. Anakaramızda denizdekileri saymazsak 60’tan fazla deprem var. Yani hemen hemen her 1,5 yılda bir, büyüklüğü 6’nın üzerinde olan bir deprem oluyor. Toprağa verdiğimiz can sayısı 130 bin. Bundan ders çıkarmazsak, neyden ders alacağız? Bundan sonra da önümüze böyle bakmak zorundayız.” Kahramanmaraş’ta hayatın bir an önce normale dönmesi gerektiğini ve bu kapsamda bakanlık olarak yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydeden Özhaseki, şöyle devam etti:

“Elbette yaraları sarmak, şehirlerdeki ticari hayatı canlandırmak, o şehirlerin eski canlılığını tekrar kazanması için hep birlikte tedbirler alacağız. Bugün itibariyle evlerimizin, iş yerlerimizin yavaş yavaş yapılması gerekiyor, tüm hazırlıkları tamamladık ve hızla çalışmalara başlıyoruz.Hayatın normale dönmesi lazım,ticaretin canlanması lazım,bu kadim şehrin o şanlı eski günlerine dönmesi lazım.Onun için şimdi toplantı yapıyoruz.Bir yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak belirleyebileceğimiz rezerv alanlarda konut inşaatına başladık.Bir yandan şehrin merkezinde yerinde dönüşümü sağlamaya çalışıyoruz, öne çıkarmaya çalışıyoruz. bazı yeni formüller.Ancak arkadaşlarımız da planlar üzerinde çok çalıştılar.Dinleyeceğiz.Muhtemelen inşaatın düşünüldüğü yerler vardır ve bunları tartışırız.Ya da elimizden ne geliyorsa birlikte karar verip bakarız inşallah. Sonra size yeni formüllerimizi anlatacağız, sizden gelen bazı talepler, itirazlar varsa veya bu doğru, bu yanlış, burada böyle sorunlarla karşılaşırız diyebileceğiniz hususlar varsa not ederiz. Hepsine bir karar vereceğiz ve sonra huzurundan ayrılacağız.”

Ömer KOÇ/ KAHRAMANMARAŞ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu