Mehmet Şimşek, Türk Eximbank aracılığıyla ihracatçılara verilecek desteği açıkladı
Türk Eximbank, Türkiye’nin en büyük kredi hacmine sahip 9’uncu bankası ve Türkiye’nin en büyük kredi sigortası şirketidir. olarak faaliyet göstermeye başladı.
Türk Eximbank’ın bu yıl ihracatçıya 50 milyar dolarlık destek sağlayacağı belli oldu.
Bu yıl ihracatçılara 24 milyar doları kredi, 26 milyar doları sigorta ve garanti olmak üzere toplam 50 milyar dolar destek sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
“İhracatçılarımızı güçlü bir şekilde desteklemeye devam ediyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatçılara verilmesi planlanan destekleri şu sözlerle dile getirdi:
İhracatçılarımızı güçlü bir şekilde desteklemeye devam ediyoruz. Sermayesini güçlendirdiğimiz Türk Eximbank, bu yıl ihracatçıya 50 milyar dolarlık destek sağlamayı hedefliyor. İhracatımızın büyümeye katkısını artırmak, istikrarlı ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız.
“Türk Eximbank 2023’te ihracatçıya 42 milyar dolar destek sağladı”
Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, bugün söz konusu desteğe ilişkin bilgi paylaşarak şunları söyledi:
2023 yılında ihracatçılarımıza 19,6 milyar dolar nakit kredi sağladık ve 22,4 milyar dolarlık vadeli alacakları sigortalayarak onları tahsilat riskinden koruduk. İhracatçılarımızın güvenle ihracat yapmasını sağladık. Böylece ihracatçılarımıza 2023 yılında 42 milyar dolarlık destek sağlamış olduk.
“KOBİ payı 2023 sonu itibarıyla yüzde 84,2’ye çıktı”
Güney, ihracatı tabana yaymak için KOBİ’lerin banka desteklerine erişimine büyük önem verdiklerini belirterek, Türk Eximbank desteklerinden yararlanan ihracatçılar arasında 2020 yılında yüzde 70 olan KOBİ’lerin payını yüzde 84,2’ye çıkardıklarını belirtti. 2023’ün sonuna kadar.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bankanın yapısını güçlendirdi
Güney, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı sermaye artırımlarıyla bankanın sermaye yapısının çok daha güçlü hale geldiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
Bakanlığımızca 2023 yılı Temmuz ayında 6,8 milyar lira, bu yılın ilk günlerinde ise 3,3 milyar lira olmak üzere sağlanan 10,1 milyar lira nakdi sermaye desteğinin kaldıraç etkisi ile Bankamızca KOBİ’ler başta olmak üzere tüm ihracatçılara sağlanan finansman desteği, artmaya devam edecek. . 2024 yılında küresel konjonktürdeki olumsuzluklara rağmen ülke olarak ihracat hedefimize ulaşabilmek için ihracatçılarımıza verdiğimiz kredi ve alacak sigortası desteğimizi daha da artırarak 50 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz. Bu desteğin 24 milyar doları kredi, 26 milyar doları ise sigorta ve garanti olarak sağlanacak.
“İhracatçının finansman maliyetine erişimini azalttık”
Güney, katma değerli ve yüksek teknolojili şirketlerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için çok önemli bir adım attıklarını ve bankacılık departmanındaki uygulamalara uygun olarak kredi garanti yapılarını çeşitlendirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:
İhracatçılarımızın kredi ve ihracat değerini değerlendiriyor ve ölçüyoruz. Bu değerlendirme sonucunda ihracatçı firmalarımız, teminat mektubu ve Bankamızın ‘İhracat Kredi Sigortası Poliçesi’ne ek olarak, menkul kıymet rehni, kefalet kurumu garantisi, ipotek, ayni ve ayni teminat türleri gibi diğer alternatif teminat türlerini de kullanabilmektedir. sektördeki diğer ticari bankalarda olduğu gibi tüzel kişi kefaletleri ve Eximbank kredi programları bulunmaktadır. yaralanabilir. Bu uygulamanın hayata geçmesiyle ihracatçılarımızın finansman maliyetlerine erişimini azaltarak üslerimizin erişilebilirliğini artırdık.
“Reeskont kredisi faiz oranları sabitlendi”
Güney, bankanın nakdi kredi takviyeleri arasında en değerlisinin Merkez Bankası kaynaklı Türk lirası reeskont kredisi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
Merkez Bankamızın Temmuz 2023 itibarıyla sunduğu günlük reeskont kredi limitleri 10 kat artırılarak 3 milyar 50 milyon liraya çıkarıldı. Bu limitin 2 milyar 50 milyon lirası Türk Eximbank’a tahsis edildi. İhracata ve ihracatçıya verilen desteğin önemli bir göstergesi olarak Türk Lirası reeskont kredisi faiz oranı Merkez Bankası tarafından yüzde 25,93 olarak belirlendi. Böylece bankacılık sektöründe hızla artan ticari kredi faiz oranlarına rağmen firmalarımızın uygun maliyetli finansmanla ihracatlarını artırmaları sağlandı.